Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

*Kooptip → Geïnteresseerd in de prijzen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang gratis én vrijblijvend offertes van lokale vakspecialisten.

Inleiding

Tijd om je muren in het nieuw te zetten? Je woonst schilderen geeft meteen een hele nieuwe uitstraling aan je interieur. Duurzame verf heeft tal van troeven. Zo gaat het langer mee en draagt bij aan een betere wereld. Wat kost duurzame verf, is het zoveel duurder dan gewone verf en waar dien je op te letten bij het aankopen van duurzame verf? In dit artikel ontdek je alles over duurzame verf en de kosten die erbij komen kijken.

Wat is het

We hebben allemaal wel een idee van wat het begrip duurzaam betekent. In dit geval kan je duurzaam op twee manieren interpreteren. Allereerst gaat duurzame verf een pak langer mee. Zo heb je jarenlang plezier aan je nieuwe kleur aan de muur.

Ook is duurzame verf beter voor het milieu en de wereld. Hoe dat komt? Dit soort verf wordt op een andere manier gemaakt dan gewone verf. Bij de productie van verf die duurzaam is okomen geen fossiele grondstoffen aan te pas, bij reguliere verf is dit wel het geval. Deze stoffen zijn eindig en niet erg gezond. Er komen bepaalde gevaarlijke chemische stoffen bij kijken en er wordt bij de fabricatie enorm veel energie verbruikt. Dit maakt verf die niet duurzaam is niet zo goed voor het milieu.

Wat is er dan anders bij duurzame verf? Dat wordt geproduceerd op basis van natuurlijke grondstoffen. Vaak is deze verf gemaakt op waterbasis, dit maakt de duurzaamheid een pak hoger. Ook is de verf zo amper giftig.

Duurzame verf is nog niet zo ingeburgerd en nog een vrij recent fenomeen. Toch is de kwaliteit al aanzienlijk verhoogd en kan het inmiddels al tippen aan de kwaliteit van reguliere verfsoorten. Er bestaat voor zowel binnen als buiten duurzame verf.

Wist je dat: de industrie jaarlijks 3,5 miljoen liter verf verbrandt? Tel hierbij alle verf bij die particulieren aankochten, maar nooit gebruikten en je komt op een enorm groot aantal uit. Duurzame verf neemt een groot deel van die overbodige uitstoot weg en is de weg die we moeten inslaan in de toekomst.

Voordelen

Duurzame verf heeft tal van voordelen. Hieronder lees je het overzicht:

  • Duurzame verf is beter voor de wereld.
  • Ook mensen hebben baat bij het gebruik van duurzame verf.
  • Er worden natuurlijke grondstoffen gebruikt.
  • Geen chemische handelingen en bewerkingen.
  • Er worden geen fossiele grondstoffen opgesoupeerd.
  • Duurzame verf is beter bestand tegen bepaalde bacterieën en micro-organismen, wat de levensduur verlengt.
  • De kwaliteit van de verf is vaak zelfs beter, waardoor deze verfsoort langer meegaat.

Wat kost het

Uiteraard heeft duurzame verf zijn prijs. Het is net iets duurder dan gewone verf. Voor dat prijsverschil verkrijg je wel tal van voordelen.

Verf bestaat in verschillende maten, geuren en kleuren. Ook bij verf die duurzaam is blijft dat het geval. Daarom is het lastig om een exacte voorspelling te geven van de kostprijzen.

Om toch een indicatie te kunnen geven: duurzame verf is iets duurder, maar niet heel veel. Er zit enorm veel verschil op de exacte kostprijzen per liter. Potten gaan over de toonbank vanaf 20 euro, maar ook voor 150 euro. Het is maar net wat je nodig hebt in jouw situatie.

Het is aangeraden om een schilder aan te spreken en om advies te vragen. Schilders en verfspecialisten hebben jarenlange ervaring in het vak en kunnen je van professioneel advies voorzien. Zo kunnen zij je vertellen welke verf je het best neemt, welke het mooist zal zijn in je woning en welke verfsoort prijs-kwaliteit de beste optie is.

Bespaartips

Om te besparen is het aan te raden meerdere schilders of verfspecialisten te contacteren. Vakmannen hanteren allemaal een verschillend uurtarief of berekenen de totale kostprijs op een andere manier. Op het einde kan dit heel wat schelen. Zeker wanneer je ook je muren wil laten verven door een professionele vakman is het erg voordelig bij meerdere bedrijven offertes aan te vragen.

Geschreven door: Ricardo

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?