Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

*Kooptip → Geïnteresseerd in de prijzen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang gratis én vrijblijvend offertes van lokale vakspecialisten.

Een elektrische laadpaal zorgt voor dubbele besparingen. Je hoeft nooit meer benzine te betalen en bent ook goedkoper af dan bij publieke laadstations. Daarnaast heb je altijd een laadpunt beschikbaar. Dit maakt van elektrische laadpalen een optie die zeker te overwegen is. Maar wat zijn de kosten van elektrische laadpalen, wat beïnvloedt de prijs en hoe bespaar je op de totale kost?

Wat kost het

Een persoonlijk oplaadstation op je oprit kost natuurlijk niet niks. Doordat de kostprijs van een elektrische laadpaal afhankelijk is van meerdere zaken kunnen we geen exacte voorspelling geven. Reken voor een volledig oplaadstation op een prijs tussen 500 en 3.500 euro. Deze prijs omvat puur het product zelf. Er zijn nog geen plaatsingskosten en btw meegerekend.

Voorts zorgen de laadcapaciteit, het merk en eventuele bijkomende opties nog voor een prijsverschil. Onder extra opties kunnen bijvoorbeeld monitoring of intelligent laadbeheer vallen.

 • Prijs per type laadpaal

Er bestaan verschillende laadpalen. Zo is er de gewone thuislader, een laadpaal met vaste kabel, een laadpaal zonder vaste kabel en een DC snellader. Deze hebben uiteraard elks hun eigen prijs. In de tabel hieronder zie je een overzicht van de gangbare prijzen voor de verschillende laadpalen:

Type laadpaalPrijs (excl. btw & plaatsing)
ThuisladerGem. € 450 à 700
Laadpaal met vaste kabelGem. € 500 à 1.500
Laadpaal zonder vaste laadkabelGem. € 500 à 3.000
DC snelladerVanaf € 3.500

Kleine kanttekening bij de snellader: er staat ‘vanaf 3.500 euro’. Deze prijs kan nog heel hoog oplopen. De duurste, meest chique modellen gaan voor prijzen tot wel 25.000 euro over de toonbank. Of een snellader een noodzaak is zal je voor jezelf moeten uitmaken. Het is wel van belang hier goed over na te denken.

De duurste modellen zijn vaak wel draagbaar. Laad je altijd thuis op? Dan is dit meestal een overbodige luxe en ben je even goed af met een goedkopere variant.

Bijkomende kosten en verbruikskosten

Met een op zichzelf staande laadpaal kom je uiteraard niet heel ver. Er zijn nog handelingen die uitgevoerd moeten worden voor het laadstation in werking kan treden. Deze nemen kosten met zich mee. Een overzicht:

 • Installatiekosten: dit wordt bijna volledig bepaald door het tarief van de installateur. Plaatsen van elektrische laadpalen is nog een vrij nieuwe branche. Dit maakt dat de tarieven ontzettend hard kunnen verschillen. Reken op een prijs tussen 400 en 2.000 euro.

  Bij de plaatsing van een elektrische laadpaal is het dus extra belangrijk je oor bij meerdere vakmannen te leggen. Zo kan je prijzen vergelijken en de voordeligste optie kiezen. Tip: kijk niet enkel en alleen naar de voordeligste prijs, maar kies ook zeker voor een specialist die kwaliteit levert en waar je een goed gevoel bij hebt.
 • Verzwaring van de huidige elektriciteit: in bepaalde gevallen kan het noodzakelijk zijn om je elektriciteit te verzwaren. Zeker bij wagens met een zwaar laadvermogen is dit vaak noodzakelijk. Anders kunnen er complicaties ontstaan, zoals een lader die niet optimaal werkt of de elektriciteit die met momenten uitvalt. Je elektriciteit verzwaren kost je 100 tot 2.000 euro, afhankelijk van je huidige situatie en wat je nodig hebt.
 • Uitbreiding elektrische installatie: dit wordt meestal per uur berekend en is afhankelijk van het uurtarief van je vakman.
 • Keuring: het is wettelijk verplicht om een nieuwe elektrische installatie met stroomkring te laten keuren. Reken erop dat je hier zo’n 200 euro aan kwijt bent.
 • Verbruikskosten: rijden wordt een stuk goedkoper dan wanneer je op benzine rijdt of je aan publieke laadpalen oplaadt, maar zal nog steeds niet gratis zijn. Met je wagen rijden zal je 3,5 tot 4,5 euro per 100 kilometer kosten.

Wat beïnvloedt de prijs

Er zijn verschillende factoren die de prijs van je elektrische laadpaal beïnvloeden. Volgende zaken spelen een rol:

Type laadpaal

Er zijn verschillende laadpalen die je kan kiezen. Hierboven is het al even vermeld, maar er zijn 4 laadpalen waar je uit kan kiezen:

– Laadpalen met vaste laadkabel

– Laadpaal zonder vaste laadkabel

– Thuislader

– Snellader

Laadkabels

Een factor waar men niet aan denkt, maar zeker niet onbelangrijk is: laadkabels. Ook die bestaan in meerdere uitvoeringen, lengtes en diktes. Dikkere laadkabels hebben meer stroomcapaciteit, wat het laadvermogen in positieve zin beïnvloedt en de kans op oververhitten verkleint.

Bij de aankoop van een elektrische wagen zit een geschikte laadkabel inbegrepen. Wanneer je hier toch niet tevreden over bent, of een langere versie wil, kan je deze ook apart aankopen.

Laadcapaciteit

De laadcapaciteit van je wagen bepaalt in principe alles. Je laadstation en kabels zijn aangepast aan de laadcapaciteit van de auto. Heeft je wagen een duur station en prijzige kabels nodig? Dan zit er helaas niets anders op dan hierin te investeren, of een andere wagen te kopen…

Je moet aan de minimale vereisten van de wagen voldoen. Een laadpaal kopen die het vereiste vermogen overstijgt is geen probleem. Het zorgt niet voor complicaties en zo ben je gewapend voor wanneer je een krachtigere elektrische wagen hebt. Dan hoef je toch al geen twee keer in een laadpaal te investeren.

Normale laadstations hebben een vermogen van 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW en 11 kW. Bij snelladers gaat het vermogen tot wel 50 of 150 kW.

Laadpaal accessoires

Er bestaan verschillende accessoires om je laadstation compleet te maken. Volgende opties kan je aan je set toevoegen:

– Slimme sturing
– Parkeerborden laadpalen
– Automatische verrekening
– Volledig personaliseerbare laadpalen
– Extra adapters
– Draadloze energiemeters
– Stroomsensoren om de laadstroom te regelen

Prijsopbouw

Veel van de totale kostprijs gaat naar de prijs van de laadpaal, kabels en accessoires zelf. Een kleiner deel gaat naar het tarief van de vakman. Hier zit nog veel verschil op tussen verschillende bedrijven. Een klein percentage gaat naar reiskosten en bijkomende (administratieve) kosten.

Het laatste deel van de koek gaat naar de verbruikskosten. De kosten om je wagen thuis op te laden liggen gemiddeld op 0,23 euro per kWh. Hoeveel dit voor jou zal zijn is afhankelijk van je persoonlijke situatie, de lader die je gebruikt, je energiekosten en verbruik.

Bespaartips

Volgende zaken kunnen je helpen om geld te besparen bij het installeren van een elektrische laadpaal:

 • Combineer een laadpaal met zonnepanelen of een thuisbatterij.
 • Denk goed na over welke laadpaal je neemt, hoeveel verbruik je nodig hebt en met welke specialist je in zee gaat.
 • Vergelijk verschillende offertes van meerdere installateurs van laadpalen.
Geschreven door: Ricardo

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?