Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Steeds meer Nederlanders zien het nut in van gasvrij wonen, zeker met oog op een groene en milieuvriendelijke toekomst waarbij je per 2030 met ons allen van het aardgas af moeten zijn. Investeren in gasvrij wonen is dus een slimme zet met oog op de toekomst, maar wat zijn eigenlijk de kosten die komen kijken bij gasvrij wonen? In de tekst hieronder kom je alles te weten over de kosten die gepaard gaan bij gasvrij wonen oftewel ‘0-op-de-meter’ wonen.

*Kooptip → Geïnteresseerd in de prijzen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang gratis én vrijblijvend offertes van lokale vakspecialisten.

Wat betekent gasvrij wonen?

Volgens het Klimaatakkoord ondertekend in Parijs moeten we allemaal massaal van het aardgas af, met het doel om de totale CO2-uitstoot te verminderen. Het is de bedoeling om per 2030 te zorgen dat minstens een derde deel van alle Nederlandse huishoudens gasvrij wonen en per 2050 moeten alle huishoudens gasloos wonen. Op het moment zijn nog 90% van de woningen in Nederland op het aardgas aangesloten. De meeste mensen kiezen voor het gasvrij maken van hun woning op moment dat de cv ketel aan vervanging toe is en tijdens het verbouwen van een huis.

Voordelen gasloos wonen

Er komen diverse voordelen kijken bij gasloos wonen, ook wel ‘0-op-de-meter’ wonen genoemd. Denk zo aan het feit dat er geen kosten meer verbonden zijn aan een CV ketel of aan het onderhoud ervan. Daarnaast profiteer je van snel warm water en blijft je woning langer warm en comfortabel. Bij koken op inductie of elektrisch koken gebruik je tevens geen gasfornuis meer, waardoor je veiliger woont. Nog en voordeel van gasloos wonen is dat het een stuk beter is voor het milieu, waardoor je je ecologische voetafdruk beetje bij beetje kunt verkleinen en dat het de waarde van je huis aanzienlijk doet stijgen.

Manieren gasvrij wonen bereiken

Enkele manieren om gasvrij wonen te bereiken, zijn door het aanschaffen van zonnepanelen, door middel van een warmtepomp en door een lage temperatuur verwarmingssysteem. In plaats van vloerverwarming kun je ook kiezen voor andere opties om je woning te verwarmen zonder gas te gebruiken, waaronder een aansluiting op een warmtenet, infrarood verwarming of een volledig elektrische cv ketel. Je kunt ook koken op inductie door je gasplaat te vervangen, door het glas te vervangen naar HR++ of triple glas en door te investeren in het optimaal isoleren van je woning. De opties om je huis te verduurzamen of gasvrij te maken, zijn vrijwel eindeloos en afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeuren, je behoeften en je budget.

Kosten ‘0 op de meter’ wonen

De exacte kosten voor het gasloos maken van je woning hangt af van welke maatregelen je wilt treffen, je persoonlijke wensen en je budget. Voor het gasloos maken van een gemiddeld huis betaal je ergens tussen de € 17.000 en € 30.000. Gaat het om het huishouden van een gemiddeld gezin, dan kun je uitgaan van ongeveer € 20.000.

Huis energieneutraal maken

Dat je je huis gasvrij gemaakt hebt, betekent nog niet dat je woning ook energieneutraal is. Wil je je woning ook energieneutraal maken, dan ga je nog meer moeten investeren. Denk zo aan het uitbreiden van je zonnepanelensysteem, waardoor je gemiddeld € 35.000 tot € 50.000 kwijt bent als je je woning naast gasvrij ook energieneutraal wilt maken. Hoe ouder de woning, des te hoger de kosten om het huis volledig gasvrij te maken.

Stappenplan gasvrij wonen

Je woning gasvrij maken doe je niet zomaar. Er komt namelijk een hoop voorbereiding kijken bij welke stappen je precies gaat nemen. Vergeet niet om ten eerste je budget te bepalen zodat je vervolgens kunt kiezen welke maatregelen het beste bij je situatie passen. Hieronder kom je een aantal stappen tegen die je kunt gebruiken om je huis gasvrij te maken:

Stap 1: Isoleer de woning. Denk aan het dak, de muur, de vloeren, het glas, de gevel, de kruipruimte en de spouw.

Stap 2: Investeer in een decentraal ventilatiesysteem met warmte terugwinning.

Stap 3: Kies voor vloerverwarming met laag temperatuur radiatoren.

Stap 4: Koop een warmtepomp om je huidige gasketel te vervangen.

Stap 5: Plaats een set zonnepanelen op je dak om je eigen groene stroom te genereren.

Stap 6: Kook elektrisch door een elektrische kookplaat aan te schaffen.

Stap 7: Laat je gasmeter verwijderen.

Subsidies voor gasvrij wonen

Als je overweegt om van het aardgas af te gaan en om gasloos te wonen, dan ga je flink moeten investeren in bepaalde installaties als een warmtepomp, zonneboiler, vloerverwarming, isolatie, zonnepanelen en dergelijke. De mogelijkheid van een subsidie of elke mogelijke steun vanuit de overheid klink als een geweldige optie in de oren. In Nederland kun je gebruik maken van de SAH subsidie, oftewel de subsidie speciaal voor het aanpassen van je woning om deze aardgasvrij te maken. Deze subsidie geldt ook voor personen die voor een aansluiting op een warmtenet kiezen.

Van het gas af: slimme keuze?

In hoeverre het slim is om in 2024 te investeren in het aardgasvrij maken van je woning hangt af van je eigen voorkeuren. Het wordt steeds aantrekkelijker om een pand te verduurzamen, vooral vanwege de flink verlaagde energierekening, de verhoging in wooncomfort, de waardeverhoging van het pand en omdat de kosten snel terug zijn verdiend. Investeer je dus in duurzame items die minder energie verbruiken en waarbij je de kosten automatisch terugverdient, dan is het zeker rendabel om van het gas af te gaan. Volgens cijfers en ervaring kun je de kosten van de totale initiële investering om je huis aardgasvrij te maken binnen 2 tot 14 jaar terugverdienen. Heb je twijfels, dan kan een adviseur je altijd van professioneel advies voorzien.

Offertes vergelijken

Bij het gasvrij maken van je woning is het verstandig om een specialist in te schakelen voor professioneel advies en begeleiding. Om de beste specialist te vinden, dien je eerst een kijkje in je eigen omgeving te nemen en diverse offertes op te vragen zodat je voldoende vergelijkingsmateriaal hebt. Na het vergelijken van de opties, kun je uiteindelijk kiezen voor de deal met de laatste prijs en de beste kwaliteit zodat je maximaal kunt besparen op de kosten van het gasvrij maken van je woning.

Geschreven door: Ricardo

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?