Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het vervangen van je glazen voor hr glas is een verstandige keuze, aangezien je het warmteverlies in je huis zoveel mogelijk kunt beperken waardoor je zowel enorm op de energierekening bespaart als woont in een comfortabelere woning. Investeren in hr glas kan wel een hoog prijskaartje hebben, maar de kosten hangen van talloze zaken af en het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de kosten. In de tekst hieronder kom je alles te weten over wat hr glas is, wat de voordelen zijn en wat de kosten zijn die bij hr glas komen kijken is 2024.

*Kooptip → Geïnteresseerd in de prijzen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang gratis én vrijblijvend offertes van lokale vakspecialisten.

Wat is hr glas?

Hr hlas is niets meer dan dubbel glas, maar waarbij het glas aan 1 van de binnenzijden beter geïsoleerd is. Er is sprake van een metalen laag, wat zorgt voor een optimale isolatielaag aangezien de zonnestraling via het metaal de straling weerkaatst. Kies je voor hr glas, dan profiteer je van een aantal voorwaarden, waaronder een hoger wooncomfort en een verlaagde energierekening. De maandelijkse energiekosten verlagen namelijk enorm aangezien je minder moet besteden om je huis warm te houden. Andere voordelen van hr glas zijn de stijging in waarde van je woning vanwege de duurzaamheid, de inbraakwerende werking voor extra veiligheid en de milieuvriendelijkheid.

Soorten hr glas

We kunnen een aantal soorten hr glas onderscheiden, waarbij elke soort een andere afwerking heeft en voorzien is van een andere isolatiewaarde. Denk zo aan standaard dubbelglas, maar ook aan HR glas, HR+ glas en HR+++ glas. Elke soort glas beschikt over een eigen set van kenmerken en eigenschappen.

Prijsopbouw hr glas

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de manier waarop de prijs van hr glas is opgebouwd. Hierbij kun je namelijk nagaan hoe en hoeveel je kunt besparen op de kosten van hr glas. De prijs van hr glas bestaat uit drie standaard onderdelen, namelijk:

 • Arbeidskosten 40%
 • Materiaalkosten 55%
 • Voorrijkosten 5%

Kosten hr glas

Laat je je glazen vervangen door middel van HR glas, dan is het belangrijk om een beter beeld te hebben van het kostenplaatje dat daarbij behoort. Wat de totale kosten zijn, hangt voornamelijk af van wat voor soort hr glas je kiest en van het aantal vierkante meters. Hieronder vind je een handig kostenoverzicht van wat de gemiddelde kosten zijn voor hr glas:

Soort hr glasGemiddelde kosten
Hr€ 75 – € 225 per m2
HR+€ 80 – € 275 per m2
HR++€ 85 – € 300 per m2
HR+++€ 125 – € 350 per m2

Naast de kosten hierboven voor hr glas, kunnen de kosten nog meer oplopen als je meer ramen laat zetten waardoor je meer aan uurloon betaalt. Gemiddeld betaal je ergens tussen de € 30 en € 40 voor een glaszetter per uur, zonder de kosten van de btw.

Zaken die de kosten bepalen

Diverse zaken zijn verantwoordelijk voor het bepalen van hoeveel je uiteindelijk schuldig bent als je voor hr glas kiest. Het gaat onder andere om zaken als het type hr glas, maar ook de dikte van het glas, de isolatiewaarde, het verwijderen en afvoeren van het oude glas, of je nieuwe kozijnen of niet gaat plaatsen, of je ook een voorzetraam nodig hebt, het aanpassen van hang- en sluitwerk en eventueel nieuw schilderwerk.

Steun vanuit de overheid

Ben je woningeigenaar en wil je in hr glas gaan investeren, dan kun je een subsidie aanvragen via de Investering Subsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). De hoogte van deze subsidie hangt af van zaken als wanneer de installatie plaatsgevonden heeft. Gemiddeld gezien bespaar je een € 23 tot € 26,50 per vierkante meter afhankelijk van de datum.

Op de kosten besparen

Hr glas kopen en laten plaatsen is geen goedkope taak. Beschik je echter over een beperkt budget, dan betekent dit nog niet dat je niet in hr glas kunt investeren. Er zijn namelijk diverse manieren om de kosten zodanig te verlagen dat hr glas makkelijker toegankelijk is voor iedereen. Hieronder om je een aantal van onze praktische bespaartips tegen:

 • Vergelijk meerdere offertes en kies voor de deal met de goedkoopste prijs.
 • Schakel een specialist in uit je eigen regio, welke minder reiskosten in rekening brengt.
 • Ga na wat je mogelijkheden zijn om een subsidie te krijgen.
 • Onderhoud je kozijnen goed, zodat je glazen ook langer meegaan en minder snel gerepareerd moeten worden.
 • Wil je écht op de kosten besparen op langer termijn, dan is HR+++ glas de meest ideale optie.
 • Ga na of de buren ook een specialist in willen huren zodat jullie samen kwantumkorting kunnen aanvragen.
 • Onderhandel met de specialist en ga op zoek naar acties of aanbiedingen op hr glas.
 • Help de specialist een handje tijdens de plaatsing. Zo is de specialist minder lang bezig en betaal je een lager uurtarief.
 • Schakel een specialist in om een jaarlijks onderhoudscontract af te sluiten. Zo bespaar je op de geld en moeite van het periodiek onderhoud van je glas.

Schakel een specialist in

Heb je alsnog moeite met bepalen in hoeverre hr glas geschikt is voor je situatie? Dan kun je altijd om professioneel advies vragen bij een specialist. Een lokaal gevestigde specialist beschikt over de juiste kennis en ervaring, over de benodigde gereedschappen, over de netwerken binnen de regio in de industrie en over de juiste contacten binnen de gemeente om bepaalde zaken sneller op orde te krijgen dan als je het zelf zou doen.

Offertes vergelijken

Ben je aan het overwegen om hr glas te kopen voor je nieuwe woning of wil je je bestaande glazen vervangen door hr glas? Dan maak je een verstandige keuze, aangezien je energierekening flink verlaagd zal worden én je profiteert van een verhoogde mate van wooncomfort. Kies echter voor het inschakelen van een erkende specialist als je hr glazen gaat kopen en laten plaatsen. Kijk ten eerste in je eigen omgeving rond, vraag offertes op en vergelijk alle offertes met elkaar tot je de deal hebt gevonden waarbij je de laagste prijs tegen de beste kwaliteit scoort. Zo bespaar je optimaal op de kosten van hr glas.

Geschreven door: Ricardo

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?