Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Er komt van alles kijken bij het isoleren van een pand, of het nou gaat om het isoleren van je spouw, vloer, dak, glazen of gevel. De mogelijkheden om je huis te isoleren zijn eindeloos en het huis isoleren brengt een hoop voordelen met zich mee, maar je gaat ook rekening moeten houden met de kosten die hierbij van kracht zijn. Elke isolatiemaatregel heeft namelijk een ander prijskaartje, wat de totale kosten voor isolatie kan doen variëren. Lees de tekst hieronder aandachtig door om meer te weten over de kosten die komen kijken bij isolatie in 2024.

*Kooptip → Geïnteresseerd in de prijzen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang gratis én vrijblijvend offertes van lokale vakspecialisten.

Het huis isoleren 2024

Je huis isoleren kan op diverse manieren en de kosten die erbij komen kijken, hangen natuurlijk voornamelijk af van welke soort isolatiemaatregelen je laat uitvoeren. De meest populaire isolatiemaatregelen zijn spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, glas isolatie en gevel isolatie. Door je woning te isoleren kun je ook in 2024 enorm op de energiekosten besparen. Daar komt bij dat je het wooncomfort verhoogt, dat isolatie ook geluiddempend werkt en dat je pand aanzienlijk in waarde stijgt als je in isolatie investeert.

Prijsopbouw isolatie

Je kunt door een kijkje te nemen naar de wijze waarop de prijs van isolatie is opgebouwd, beter nagaan hoe en hoeveel je uiteindelijk op de kosten kunt gaan besparen. De prijsopbouw van isolatie in 2024 bestaat min of meer uit de onderstaande componenten:

  • Arbeidskosten 55%
  • Materiaalkosten 35%
  • Machinekosten 10%

Vergeet daarnaast niet dat je ook voor de voorrijkosten moet betalen en dat je net zoals bij elk ander product of dienst ook btw schuldig bent.

Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de spouw en de muur geïsoleerd. Hierdoor profiteer je van meer wooncomfort door de isolerende werking en je kunt met spouwmuurisolatie vocht- en tochtproblemen voorkomen. Wil je echter voor spouwmuurisolatie kiezen, dan is dit niet mogelijk bij oude woningen die voor 1920 gebouwd zijn aangezien er geen sprake is van een spouwmuur. Bij huizen die voor 1975 gebouwd zijn, geldt vaak dat het huis matig is geïsoleerd. De kosten voor spouwmuurisolatie hangt af van de grootte van het huis. Startende bij € 375 tot € 1.000 voor een klein huis, voor een middelgroot geldt € 1.250 tot € 2.500 en voor vrijstaande grotere woningen kun je uitgaan van € 2.700 tot € 4.500.

Vloerisolatie

Vloerisolatie kun op diverse manieren aangebracht worden, waaronder kruipruimte isolatie. Hierbij wordt er isolatiemateriaal geplaatst aan het plafond van de kruipruimte om zo de warmte langer binnenshuis te houden. Voor het isoleren van de vloer van een klein huis betaal je ergens tussen de € 2.500 en € 3.500. Voor een middelgroot huis geldt ongeveer € 3.500 tot € 4.500 en voor een grote vrijstaande woning kun je van € 4.700 tot € 5.500 uitgaan.

Dakisolatie (binnen en buiten)

Ook door middel van dakisolatie kun je je woning warm houden en op de energiekosten besparen. Ga ten eerste na in hoeverre je dak geschikt is voor dakisolatie door te kijken naar je soort dak en naar het bouwjaar. Wat de kosten zijn, hangt vooral af van de ligging van je dak en of je de binnenzijde of buitenzijde wilt isoleren. Gemiddeld betaal je bij een klein huis € 3.000 tot € 4.500. Gaat het om een middelgroot huis, dan kun je van € 3.200 tot € 5.500 uitgaan. Voor een vrijstaande grote woning betaal je ongeveer € 5.000 tot € 8.500.

Glas isolatie

Je kunt uit diverse soorten isolatieglas kiezen, elk met een unieke isolatiewaarde en eigen kenmerken en eigenschappen. Hoe lager de isolatiewaarde is, des te beter de isolerende werking. De meest populaire soorten isolatieglas, zijn HR+, HR++ of dubbel glas of HR+++ of triple glas. Glas wordt geïsoleerd door de ruimte tussen twee glasplaten te vullen voor een isolerende werking. Bij HR glas betaal je per m2 gemiddeld € 115, bij HR+ glas geldt € 125 per m2, bij HR++ glas kun je van € 130 per vierkante meter uitgaan en bij triple glas van € 170 per m2.

Gevel isolatie

De gevel kan op twee diverse manieren worden geïsoleerd, namelijk aan de binnenkant oftewel binnengevelisolatie als aan de buitenkant (buitengevelisolatie). Bij het isoleren van de binnenkant van de gevel wordt gebruik gemaakt van een voorzetwand inclusief een houten raamwerk gevuld met isolatiemateriaal of van kant-en-klare panelen. Gaat het om het isoleren van de binnenkant van de gevel, dan worden isolatieplaten tegen de binnenmuren aan geplaatst. De kosten voor het isoleren van de buiten- en binnengevel voor een klein huis bedragen gemiddeld € 1.500 tot € 3.250. Voor een middelgroot huis geldt ongeveer € 3.000 – € 8.000 en als het om een groter pand gaat, dan kun je uitgaan van € 9.000 tot € 23.500.

Totale kosten huis isoleren

Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van wat je totaal kwijt gaat zijn als je je huis gaat isoleren. De kosten worden over het algemeen per m2 bepaald. Voor het isoleren van heel een huis, betaal je gemiddeld € 5.000. Hieronder kun je een overzicht vinden van de kostenberekening voor het isoleren van je huis in 2024:

Isolatie maatregelKosten per m2
Spouwmuurisolatie€ 15 – € 30
Dakisolatie€ 20 – € 100
Vloerisolatie€ 20 – € 50
Glas isolatie€ 40 – € 130
Gevelisolatie€ 100 – € 150

Extra kosten isolatie

Naast de standaard bovengenoemde isolatiemaatregelen zijn er nog bepaalde aanvullende diensten waar je voor kunt kiezen. Voor aanvullende diensten betaal je natuurlijk ook extra. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van ventilatieroosters, welke gemiddeld €15 per stuk kosten. Wil je ook investeren in een centrale verwarming, dan kost dit ongeveer € 6.000 meer. Er zijn daarnaast ook mensen die direct investeren in een set zonnepanelen. Voor een set van 10 panelen ben je ergens tussen de € 3.500 en € 10.000 kwijt afhankelijk van je eigen wensen, behoeften en budget.

Zaken die de kosten bepalen

Zaken die de kosten van isolatie bepalen, zijn onder andere de soort isolatiemaatregel oftewel de locatie van de isolatie, het soort isolatiemateriaal, de dikte van de isolatielaag, de plaatsing van de isolatie en de grootte van het te isoleren oppervlak. Ook zaken als de voorbereiding en afwerking, de aanvullende opties en de specialist die je uitkiest om de isolatie aan te brengen spelen een rol bij het bepalen van de kosten voor het isoleren van je huis.

Subsidie beschikbaar?

Je kunt nagaan in hoeverre je in aanmerking komt voor de ISDE subsidie. Op moment dat je minstens 1 isolatiemaatregelen uitvoert of als je een maatregelen met een andere duurzame optie combineert, dan kun je profiteren van een subsidie van ruim 30% van de totale kosten. Bij sommige gemeenten maak je daarnaast kans op een lokale subsidie. Er zijn namelijk gemeenten waarbij je een regionale subsidie aan kunt vragen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Neem contact op met de gemeente of met een lokaal gevestigde specialist om meer te weten over de huidige opties.

Verlaagd btw tarief

Is je huis minimaal 2 jaar oud en wordt de isolatie door een erkend bedrijf aangebracht, dan hoef je slechts 9% btw te betalen over de arbeidskosten voor het isoleren van je huis. Bij woningen die nieuwer zijn, geldt het normale 21% btw tarief voor zowel de materialen als de installatie.

Geschreven door: Ricardo

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?