Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

*Kooptip → Geïnteresseerd in de prijzen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang gratis én vrijblijvend offertes van lokale vakspecialisten.

Het isoleren van je spouwmuur is een erg handige en efficiënte manier om je woning voordeliger, duurzamer en energiezuiniger te maken. Maar wat kost spouwmuurisolatie en welke opties zijn er om je spouwmuur te isoleren? Op welke zaken moet je zeker letten en welk isolatiemateriaal isoleert het best?

Wat kost het?

In 2024 betaal je voor spouwmuurisolatie gemiddeld zo’n 15 à 30 euro per vierkante meter. Dat verschil is natuurlijk groot, maar is afhankelijk van enkele factoren. Denk aan het isolatiemateriaal dat je gebruikt en de dikte van de spouw.

Zo zijn er drie verschillende soorten spouwmuurisolatie die veel gebruikt worden. PUR-schuim, glaswol en isolatie door EPS-parels. Onderstaande tabel geeft je een overzicht van de gehanteerde prijzen:

Deze prijzen zijn uiteraard slechts indicatie. Uiteindelijk kan dit verschillen per vakman. Daarom is het ook aangeraden meerdere offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven.

Wat kost spouwmuurisolatie gemiddeld per m2 ?

IsolatiemateriaalRichtprijs per m²Isolatiewaarde
PUR-schuim€ 25 à € 300.022 – 0.032 W/mK
Glaswol€ 15 à € 200.030 – 0.050 W/mK
EPS-parels€ 20 à € 250.030 – 0.040 W/mK

Bij deze prijzen wordt uitgegaan van een in goede staat verkerende gevel. Heeft één van je gevels barsten of scheuren? Dat kan een hinderlaag zijn bij het isoleren, deze moeten dan eerst gerepareerd worden. Dit brengt natuurlijk extra kosten met zich mee.

Prijsopbouw

Een richtprijs per m² tussen 15 en 30 euro is natuurlijk een wereld van verschil op de uiteindelijke factuur. Daarom is het van belang dat je begrijpt van waar deze verschillen komen. Bepaalde zaken hebben invloed op de kosten van spouwmuurisolatie.

Soort materiaal

De grootste prijsindicator is het type materiaal dat je kiest voor de isolatie van je spouwmuur. Er zijn 3 verschillende soorten: minerale wol ofwel glaswol, EPS-parels of PUR-schuim.

Glaswol (minerale wol)

Minerale wol bestaat uit een combinatie van glaswol en steenwol. Hoe gaat het in zijn werk? Bij het isoleren met minerale wol spuit men vlokken gemaakt van die wol in de muren. Die zetten zich in de spouw en isoleren zo de woning.

Het voordeel aan glaswol? De prijs. Het is de goedkoopste manier om je spouwmuur te isoleren. Zowel thermisch als akoestisch isoleer glaswol goed. Zo ondervind je, naast een aangenamere temperatuur, ook minder last van omgevingsgeluiden. Daarnaast is het uitermate duurzaam, stoot het water af en is het erg brandveilig.

Glaswol spouwmuurisolatie prijs per vierkante meter: 15-20 euro.

EPS-parels

Een andere mogelijkheid om je spouwmuur mee te isoleren zijn EPS-parels. Bij deze isolatietechniek worden er parels gecombineerd met lijm de muur ingespoten. Vervolgens kunnen de parels zich aan hechten. Dit creëert een isolerend effect. Deze optie wint aan populariteit. Dat is best logisch, de voordelen zijn meer dan talrijk.

Zo hebben parels van EPS een hoog isolerend vermogen en zijn ze ecologisch zeer verantwoord. Op vlak van brandveiligheid en akoestische isolatie moeten ze de duimen leggen tegen glaswol. Wele zijn EPS-parels vochtregulerend en volledig te recyleren.

EPS-parels prijs per vierkante meter: 20-25 euro.

PUR-schuim

De laatste optie is PUR spouwmuurisolatie. Bij deze isolatietechniek wordt er schuim in de spouw van de gevel gespoten. PUR-schuim is de duurste optie, maar dat heeft zijn redenen.

De grootste reden is de hoge thermische isolatiewaarde. Op dat vlak scoort PUR-schuim het best. Ook laat het niets aan het toeval over. Een goede eigenschap van het schuim is dat het elk gaatje volledig opvult.

De isolatiemethode gaat ook ontzettend lang mee. Wat is het grootste nadeel dan? Dit type isolatiemateriaal is het minst goed voor het milieu.

PUR-schuim isolatie prijs per vierkante meter: 25-30 euro

Grootte woning

Uiteraard speelt ook de grootte van je woning mee. Hoe groter de woning, hoe groter de gevel. Het gevolg? Er is meer oppervlakte die geïsoleerd dient te worden. Dat leidt natuurlijk tot een hogere totaalprijs. De prijs voor het laten isoleren van je spouwmuur wordt meestal per vierkante meter berekend.

Dikte spouw

Niet elke spouwmuur is even dik. Voor een dikkere spouw is meer materiaal nodig om een aanvaardbaar isolatievermogen te krijgen. Dat kost meer geld.

Overige kosten

Er zijn soms nog zaken of verdoken kosten die de prijs nog kunnen opdrijven. Denk aan volgende zaken:

– Vervoerskosten. Tip: kies een vakman die niet te ver woont.
– Scheuren of barsten in de gevel: deze dienen eerst hersteld te worden voor er geïsoleerd kan worden.
– Wanneer bepaalde delen van de woning niet bereikbaar zijn met een ladder of steiger moet er een hoogwerker aan te pas komen. Dit neemt extra kosten met zich mee. Bij de meeste woningen vormt dit geen probleem.
– Algemene bereikbaarheid van de woning. Een ‘makkelijke’ woning kan sneller afgewerkt worden, dit scheelt in arbeidskosten.
– Eventuele betaalde parkeerkosten.
– Bescherming gevel: heb je een gevel die veel water absorbeert? Vaak wordt dan aangeraden deze te impregneren. Zo schaad je de isolatie zeker niet. Reken hiervoor op een 8 tot 13 euro per vierkante meter.

Welk isolatimateriaal kiezen?

Het type isolatiemateriaal is de grootste prijsbepalende factor. Het is dus van belang de jusite soort te kiezen. Welk isolatiemateriaal kies je het best? Geen makkelijke keuze, onderstaande tips helpen je een handje. Kijk zeker naar volgende zaken:

  • Dikte spouwmuur. EPS-parels en PUR-schuim zijn meer geschikt voor smalle spouwmuren van drie centimeter, minerale wol wordt bij bredere spouwmuren van minimaal vijf centimeter gebruikt.
  • Isolatiedoel
  • Grootte voegen
  • Je voorkeuren en budget.

Terugverdientijd

Spouwmuurisolatie is niet de goedkoopste investering die je kan maken. Daarom is het belangrijk dat het zijn geld waard is. Goed nieuws: de terugverdientijd van spouwmuurisolatie ligt tussen 3 en 5 jaar. Dat wil zeggen dat je na maximaal 5 jaar je investering er al terug uit hebt! Wanneer je recht hebt op eventuele premies verkort dit de terugverdientijd.

Voordelen spouwmuur isoleren

Je spouwmuur isoleren heeft naast de snelle terugverdientijd nog tal van voordelen:

  • De klus is snel geklaard. Na één dag geniet je al van een geïsoleerde spouwmuur.
  • Minder last van omgevingsgeluiden.
  • De waarde van je woning stijgt dankzij een gunstiger energielabel.

Bespaartips

Volgende 3 tips helpen je om te besparen bij spouwmuurisolatie:

  • Bekijk het totaalplaatje. Hou niet alleen rekening met de prijs per vierkante meter. Controleer wat er allemaal in de prijs is inbegrepen.
  • Vergelijk de isolatiematerialen die de vakman voorstelt. Verschillende specialisten hebben vaak andere voorkeuren.
  • Vergelijk verschillende professioneel vakmannen.


Geschreven door: Ricardo

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?