Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Steeds meer mensen beginnen in zonnepanelen te investeren en dit is duidelijk te merken aan het aantal zonnepanelen die op de daken van huizen en bedrijfspanden verschijnen. Zonnepanelen kopen is altijd een goed idee, aangezien je in een duurzame en milieuvriendelijke toekomst investeert en de kosten vanzelf weer terugverdient aan de hand van de maandelijkse energiebesparingen. Bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen komt echter een vrij hoog prijskaartje kijken van een aantal duizend euro’s. Lees de tekst hieronder goed door om meer te weten over de kosten van zonnepanelen in 2024.

*Kooptip → Geïnteresseerd in de prijzen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang gratis én vrijblijvend offertes van lokale vakspecialisten.

Het voordeel van zonnepanelen in 2024

Met zonnepanelen kun je flink op de maandelijkse energiekosten besparen, waardoor de energierekening enorm daalt. Daar komt bij dat je de kosten van de initiële investering vanzelf binnen een aantal jaar terugverdient en dat zonnepanelen de waarde van je pand enorm verhogen. Nog een voordeel van zonnepanelen is dat ze een zeer lange levensduur hebben en dat je minder afhankelijk bent van de energieleverancier en de steeds wisselende energieprijzen op de markt. Zonnepanelen zijn daarnaast milieuvriendelijk, waardoor je je ecologische voetafdruk flink verkleint.

Prijsopbouw zonnepanelen 2024

Door te weten op welke manier de prijs voor zonnepanelen is opgesteld, kun je een inschatting maken van hoe en hoeveel je op de kosten kunt gaan besparen. De prijs voor zonnepanelen in 2024 bestaat min of meer uit deze drie componenten:

 • Materiaalkosten 65%
 • Arbeidskosten 30%
 • Kilometerkosten 5%

Wat kosten zonnepanelen?

Er zijn diverse soorten zonnepanelen, waarbij elke soort paneel een ander prijskaartje heeft. Denk aan dunne film panelen, glas-glas panelen, monokristallijne panelen en polykristallijne panelen. Over het algemeen moet er gekeken worden naar de soort panelen, het vermogen en het aantal zonnepanelen om een gemiddeld kostenplaatje te kunnen vormen. Hieronder kun je nagaan wat je gemiddeld voor zonnepanelen in 2024 betaalt:

Aantal panelenGemiddelde kosten
6 zonnepanelen€ 2.500 – € 3.500
10 zonnepanelen€ 4.000 – € 6.000
18 zonnepanelen€ 7.500 – € 12.000

Extra kosten

Naast de bovenstaande kosten komen er in bepaalde gevallen extra kosten op de totaalfactuur. Het gaat hierbij om het nemen van aanvullende diensten, waardoor de kosten omhooggaan. Denk onder andere aan de aanschaf van een zonneboiler, waarbij je een aantal duizend euro extra kwijt bent. Je kunt ook denken aan een monitorsysteem om de prestaties van je zonnepanelen te analyseren.

Zaken die de kosten bepalen

We kunnen diverse zaken benoemen die van invloed zijn op de totale kosten voor een set zonnepanelen. Denk vooral aan het merk en soort zonnepanelen, maar ook aan het aantal panelen, het vermogen, de ligging en helling van je dak, de soort omvormer, je energieverbruik, de specialist die de zonnepanelen komt plaatsen en de eventuele extra opties.

Krijg je subsidie in 2024?

Helaas kun je in 2024 geen landelijke subsidie meer scoren als je zonnepanelen gaat kopen. Volgens de overheid is de huidige prijs voor een set zonnepanelen namelijk al aantrekkelijk genoeg. Bij sommige gemeenten kun je echter wel terecht voor een lokale subsidie, al varieert dit enorm afhankelijk van de regio waar je woont. Check met de gemeente of een lokaal gevestigde specialist wat je huidige mogelijkheden zijn.

Fiscale voordelen

Bij de aanschaf van zonnepanelen word je automatisch beschouwd als ondernemer door de Belastingdienst. Hierdoor betaal je geen btw meer voor de zonnepanelen die je koopt. Na een bepaalde tijd kun je de betaalde btw over zowel de aanschaf als de installatie van de panelen namelijk terugvragen, waardoor je dus profiteert van een besparing van 21%. Je moet de aanvraag echter binnen een half jaar na aanschaf indienen als je in aanmerking wilt komen.

Zonnepanelen in de toekomst

Het is inmiddels al duidelijk te zien dat zonnepanelen steeds populairder worden. Na de coronacrisis is de prijs voor een set zonnepanelen flink omlaaggegaan, waardoor zonnepanelen inmiddels ruim 20% goedkoper zijn dan 2023. De reden voor deze prijsverlaging is voornamelijk de daling van de grondstofprijzen, het overaanbod en de lage verkoopcijfers. Dit maakt het steeds aantrekkelijker om in zonnepanelen te investeren.

Aandachtspunten zonnepanelen kopen

Er komt van alles kijken bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Overweeg je zonnepanelen, dan is het slim om jezelf goed voor te bereiden door eerst te kijken naar de onderstaande aandachtspunten:

 • Ga na of de specialist lokaal gevestigd is. Komt de specialist van ver, dan betaal je ook meer aan reiskosten.
 • Check hoeveel ruimte er beschikbaar is op je dak voor het plaatsen van de zonnepanelen en bepaal dan pas hoeveel en welke panelen je gaat kopen.
 • Bepaal ook wat het energieverbruik van je huishouden is om te weten hoeveel zonnepanelen je koopt.
 • Ga na of de btw ook inbegrepen is in de totaalprijs op de offerte van de specialist. Zo voorkom je onnodige verrassingen.

Besparen op de kosten

De kosten voor zonnepanelen kunnen flink oplopen, maar gelukkig zijn er diverse manieren om op de kosten te kunnen besparen. Hieronder vind je een aantal handige bespaartips als je zonnepanelen gaat kopen en niet de hoofdprijs wilt betalen:

 • Vraag meerdere offertes aan, vergelijk de ontvangen offertes grondig met elkaar en kies dan pas voor de goedkoopste deal.
 • Onderhandel met de aanbieder over de prijs van de set zonnepanelen.
 • Kies voor een specialist uit je eigen regio om op de kilometerkosten te besparen.
 • Check of de buren ook zonnepanelen willen installeren, zodat je samen om kwantumkorting kunt vragen.
 • Ga op zoek naar aanbiedingen en acties op zonnepanelen.
 • Kies voor een onderhoudscontract zodat je op de onderhoudskosten bespaart.
 • Help de specialist een handje tijdens de installatie. Zo is de specialist minder lang bezig.

Opties vergelijken

Ben je aan het overwegen om in zonnepanelen te gaan investeren, dan maak je een verstandige keuze. Doe dit echter via een specialist zodat je van topkwaliteit en betrouwbaarheid uit kunt gaan. Zoek de beste specialist uit je omgeving door eerst meerdere offertes op te vragen zodat je een goede vergelijking kunt maken. Kies vervolgens aan de hand van de vergelijking voor de optie waarbij de kosten het laagst zijn en de kwaliteit het best. Zo kun je maximaal op de kosten van je zonnepanelen besparen.

Geschreven door: Ricardo

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?